Franta zbrdům

zbrdská kuchařka

Fazolová polévka nakyselo

Velké, pokud možno co nejmacatější fazole na noc namočíme do vody. Zhruba dvě hrsti na dva litry vody. Druhý den je dáme vařit a krátce poté, co voda přejde do varu, slijeme a dáme vodu čistou. Do vody tentokrát již přidáme bobkový list, nové koření a tymián. S ním zacházíme opatrně. A znovu vaříme. Až teprve, když jsou fazole poloměkké, dosolíme.

Pak část vody opět slijeme a doplníme vývarem z uzeného masa. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a dále vaříme. Ve finále zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou ve šlehačce. Pokud nám zbylo kousek uzeného masa z vývaru, můžeme pár kostek přidat. Dle chuti lze polévku přikyselit. Na dva litry polévky jednu lžíci octa. Podáváme s čerstvým chlebem nebo i samotnou. Pokud jíme v kolektivu, hltáme a přidáváme si mezi prvními, neboť na loudaly zpravidla nezbude.

Vepřové karé na kari s jablky

Podle počtu strávníků vezmeme odpovídající počet kotlet, lehce je naklepeme, osolíme a prudce opečeme. Na másle zesklovatíme cibuli, zaprášíme kari kořením, lehce zalijeme vodou nebo vývarem, aby se koření nepřepálilo. Vložíme osmažené kotlety i s výpekem a zvolna dusíme. Dáme cigáro a panáka. Oloupeme přiměřené množství jablek, nakrájíme na kostky. Připravíme si na zahuštění smetanu s rozkvedlanou hladkou moukou, nebo instantní světlou jíšku. Když se kotlety jeví měkkými, přidáme jablka, zahustíme a ještě chvilku potýráme ohněm, ale pouze tak, aby se jablka nerozvařila. Podáváme s dušenou rýží. Jablka doporučuji nakyslá (navinulá).

Dušená rýže

Potřebujeme rýži (nejlépe vietnamskou, když není tak obyčejnou), trochu soli, oheň, kotlík, hadr na zabalení kotlíku, spacák na zabalení kotlíku. Do kotlíku nasypeme rýži, zalijeme vodou. Vody tolik, aby byla cca 2 cm nad hladinou rýže. Přikryjeme kotlík víčkem a dáme na oheň vařit. Od okamžiku, kdy voda začne vřít, ztlumíme oheň a zvolna vaříme cca 17 minut. Poté kotlík zabalíme do hadru, aby se nezašpinil spacák, a pak to zachumláme do spacáku na dvacet minut. Víčko kotlíku během vaření ani chumlání neodkrýváme – zvědavost se nevyplácí. Po dvaceti minutách kotlík vzbudíme a vyženeme za spacáku. Odklopíme, rýži vhodným nástrojem načechráme, necháme chvilku vypářit a podáváme.

Debrecínský bůčánek, co nám Franta nosíval do Klubovny

Koupíme vepřový bůček v množství dle vlastního uvážení. Bůček nejlépe „třířádkový“ – jak doporučuje odborník Karpál.

Do hrnce vložíme bůček, celou cibuli, kus mrkve, kus celeru, nové koření, celý pepř a zalijeme studenou vodou. Vodu osolíme. Dáme vařit. Vaříme zvolna, voda nesmí bublat, nevaříme brambory. Teplota tak 80 stupňů pana Celsia. Poznáte to tak, že voda jenom mírně perlí, neklokotá. Nebo si na to vemte teploměr. Proces vaření je na cca 2,5 až 3 hodiny. Když do masa píchnete vidličkou, a ta jde lehce, ven s ním. Nerozvařit na padrť! Mezitím, co bůček mrmlá v hrnci, do skleničky dáme trochu oleje, sůl a dostatek prolisovaného česneku.

Uvařené maso necháme vypářit a vlažné potřeme připravenou směsí. Pak bůček posypeme, nebo vyválíme v paprice a necháme vychladnout. Studený zabalíme do alobalu a uložíme na dva tři dny do lednice.

Podáváme tence krájený s chlebem, okurkou, nakládanou feferonkou a jinými dobrotami.

Chilli con carne po našom (Kornet)

Předmluva

Předesílám, že receptů na chilli jsou desítky. Každý hájí ten svůj, tak mne nekamenujte, pokud níže uvedené jídlo nesplňuje vaše představy. My, kluci, co spolu mluvíme, ho vaříme a hlavně jíme tak, jak bude popsáno.

Dávkování

Uvedená množství stačí na to, aby se pět trampů najedlo, nebo se čtyři přežrali.

Suroviny

Fazole – pět až šest hrstí. Jakékoliv barevné, pouze nesmí být drobnozrné bílé. Ty mají tvrdou slupku a málo »masa« – nevyhovující sorta. Mohou být i z konzervy, ale to je velmi ošizená varianta. Fazole den předem namočíme do vody, aby byly dostatečně ponořené (nějakou vodu nacucají, tak ať ráno nejsou nasuchu.) Druhý den je ve stejné vodě dáme vařit. Přidáme do vody cca 7–8 kuliček nového koření, 4–5 bobkových listů, tři štipce tymiánu. Hlídáme po očku, aby nepřekypěly. Teprve když jsou napůl měkké, solíme dle chuti – radši víc, ony toho moc nepoberou. Ve chvíli, kdy usoudíme, že fazole jsou měkké dle našich představ, ukončíme vaření a vodu z fazolí slijeme.

  • Mleté maso – libové, hovězí, ale klidně může být i krůtí nebo vepřová plec – 0,5 kg
  • cibule – jedna střední
  • česnek – asi půl hlavičky, ale může být i celá
  • mrkev – jedna střední
  • Paprika zeleninová – dvě
  • Tuk na smažení – olej, ale nám se osvědčil obyčejný špek (snadný transport)
  • Rajský protlak – dvě konzervičky
  • Rajčata – v létě třešňová ze zahrádky, v zimě konzervovaná loupaná – jedna plechovka
  • Dvě až tři kostičky dobré hořké čokolády
  • Křen

Postup

V kotlíku nebo kastrolu přiměřeného objemu cca 5 litrů, osmahneme cibulku na oleji, nebo na špeku, který nakrájíme na kostičky a necháme vyškvířit. Cibulku jen tak do světla, poté přihodíme na kousky nakrájený česnek a ještě chvíli týráme za občasného dozoru a míchání. Pak přidáme nastrouhanou mrkev a pokrájenou papriku. Zase chvíli týráme v kastrolu. Když je paprika zavadlá, přidáme maso. Úkolem je mícháním a pícháním vařečkou do masa je rozmělnit do zrnité struktury a takto je osmahnout. Osolíme. Odstavíme z kamen a do šťávy (hmotu odhrneme stranou) vmícháme dvě vrchovaté lžičky sladké papriky. Množství pálivé papriky nechávám na vašem uvážení, odolnosti a tom, jak moc používaná paprika »dává«. Jídlo má být lehce až středně pálivé. Papriku lehce zasmahneme a hned trochu zalijeme vodou, aby se nespálila. Přidáme rajský protlak, šalvěj (tři špetky), saturejku (špetku) a necháme cca 10 minut dusit. Ochutnáme – dosolíme, pokud je po rajčatech výtvor moc kyselý, můžeme i přisladit. Přidáme trochu vody, vmícháme vařené fazole, nalámanou nebo nastrouhanou čokoládu, rajčata a na mírném plameni necháme probublávat cca 15–20 minut. Hotovo.

Vychytávky

Normálně to jíme s chlebem, ale také se k tomu může podávat dušená rýže. Krajová specialita a fantastický zážitek jsou, když si na porci dáte kopeček strouhaného křenu. To neznají ani v Texasu.

Závěr

Tak se do toho pusťte, nebojte se. Dneska vaří každej blbec – i já.

Kuskus po našom (po zbrdskom)

Předmluva

Milánkové, nejsem propagátorem zdravé kuchyně, ale ani zastáncem pravidla „to mi maminka nevařila, to nejím“. Tak jsem se dopracoval k surovině zvané kuskus, případně bulgur. Když to hodně zjednoduším, jedná se o pšeničnou krupici rozličné hrubosti. Bulgur je hrubší. Papá se to zejména v arabských zemích, ve sladké i slané variantě. Oceňuji u toho rychlost přípravy, vydatnost i chutnost. Níže uvedený recept není žádné dogma, berte jej pouze jako inspiraci k vašim dalším gastrovýbojům.

Dávkování

Cca pro tři lidi (dva trampy)

Suroviny

  • 30–40 dkg kuřecích prsou
  • olivový či jiný olej
  • 1× mrkev
  • 1/4 celer
  • 1× cibule
  • 1/2 pórku
  • chilli paprička (sušená, nebo čerstvá)
  • 1–2 zeleninové papriky
  • vývar zeleninový nebo kvalitní zeleninový bujon
  • sůl a koření dle libosti (gram másla, může být i kvalitní kari koření, případně co dům nabídne exotického)
  • 1/2 sáčku kuskusu
  • voda

Postup

Vše nakrájíme na malé kousky (1,5×1,5 cm). Rozehřejeme olej a postupně smažíme (vkládáme do nádoby): cibuli, kořenovou zeleninu, maso, koření, sůl, papriku, pórek. Orestujeme, zalijeme vodou a necháme dusit. Při ochucování vše trochu „přepískněte“ – slanost, pálivost i aroma koření. Když je maso měkké, pokud je třeba, doplňte vodu 4–5 cm nad hustou složku a přiveďte znovu do varu. Pak nasypte kuskus, promíchejte, přiklopte pokličkou, sejměte z plotny a nechte 5 minut odležet.

Závěr

Pak už nebývá než servírovat, sežrat a mlaskat.

Vzpomínka na Hrabří
aneb Prdelačka z jelit snadno a rychle

Předmluva

Následující rozpis je na tři litry polévky. Méně zdatní jedlíci se za použití dělení dostanou i na menší objemy. Než začneme vařit, připravíme si k ruce:

Suroviny

  • 1× jitrnici
  • 5× jelito
  • 2× větší cibuli
  • 0,3 kg vařených krup
  • 6–7 stroužků česneku
  • 2× kostka masoxu
  • Karpál, 1 ks (není nezbytný)
  • dle chuti pepře a majoránky
  • voda

Postup

Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli do světle hnědé barvy. Zalijeme vodou (cca 2 l), vhodíme masox a přivedeme do varu. Než se voda začne vařit, svlékneme jelita a jitrnici ze střev a nakrájíme na kolečka. Do vroucí cibulové vody postupně vkládáme nakrájená kolečka a měchačkou je rozmělňujeme. Pozor od počátku této operace již nesmí polévka vřít! Teplotu držíme na cca 80 stupních. Průběžně promícháváme a dbáme na to, aby nebyly hrudky. Po dosažení tohoto stavu (bez hrudek) vložíme kroupy a vše opět prohřejeme. Dle chuti opepříme, dáme česnek utřený se solí. Na samém závěru zasypeme majoránkou, ochutnáme, doladíme a odstavíme z plotny.

Kroupy: předem (třeba dva dny, nebo týden) namočím přes noc, druhý den je několikrát propláchnu, zaliju větším množstvím vody, tu osolím a za pečlivého dohledu zvolna vařím. Dohled je důležitý, mají tendenci vzkypět a utíkat z hrnce na sporák. Když jsou měkké, scedím přes síto a propláchnu vodou. Nechám vychladnout, vložím do nádobek a strčím do mrazáku.